Radi relaxujete pri dobrej online hre alebo uvažujete nad tým, že svoje hranie začnete aj streamovať? Na to, aby ste si mohli plnohodnotne užiť online hry aj bez otravného „sekania“, potrebujete kvalitné fixné internetové pripojenie. Ktorá spoločnosť na Slovensku poskytuje ten najrýchlejší internet?

 

 

Ktorá spoločnosť má ten najrýchlejší internet?

Nezávislé merania spoločnosti Ookla aj najobľúbenejšej hernej platformy Steam zverejnili výsledky. Z nich celkom jasne vyplýva, že najrýchlejší fixný internet na Slovensku poskytuje spoločnosť UPC.

Známa aplikácia Speedtest od spoločnosti Ookla zverejnila podrobné štatistiky za posledné tri mesiace roka 2021. Tak, ako aj v meraniach predtým, znova sa ukázalo, že fixný internet od UPC je ten najrýchlejší.

 

 

Namerané dáta spoločnosti Ookla potvrdzuje aj herná platforma Steam, ktorú veľmi dobre pozná každý gamer. Podľa platformy Steam je priemerná rýchlosť sťahovania dát na Slovensku 42,8 Mbit/s. S fixným internetom od UPC ale dáta sťahujete rýchlosťou až 95,8 Mbit/s. Na druhom mieste za UPC sa umiestnila spoločnosť Antik a až na treťom mieste bol s vysokým odstupom fixný internet od spoločnosti Orange Slovensko.

 

 

 

Aká rýchlosť internetu stačí na hranie online hier?

Každý začínajúci gamer by mal vedieť, že na pohodové hranie online hier alebo dokonca na ich streamovanie treba taký fixný internet, ktorý dosahuje rýchlosť aspoň 50 Mbit/s. V opačnom prípade sa totiž môže pripraviť na časté sekanie a pomalú odozvu. Aj preto je dobré vedieť, že UPC práve teraz ponúka superrýchly internet s rýchlosťou až 400 Mbit/s len za 13,90 eur mesačne. Navyše aj bez ďalších inštalačných poplatkov.

Nielen rýchlosť internetového pripojenia je však dôležitá. Ďalším dôležitým kritériom pre gamera je aj konzistentnosť (alebo aj stabilita) jeho internetového pripojenia. Gamer potrebuje mať internet rýchly stále, nie iba sem-tam.

 

 

UPC má najrýchlejší aj najstabilnejší internet

Spoločnosť Ookla sa kvartálne zameriava nielen na meranie rýchlosti internetového pripojenia, ale sleduje aj tzv. „Consistency score“. Ide o akési skóre, ktoré zohľadňuje konzistenciu jednotlivých internetových poskytovateľov. Podstatné totiž je, aby poskytovateľ vedel vykázať vysoké rýchlosti internetu nie iba krátkodobo, ale aby si vysokú rýchlosť držal neustále.

Práve v hodnotení tejto „konzistencie“ sa fixný internet od spoločnosti UPC znova ocitol na prvom mieste s ešte vyšším skóre, aké dosiahol v predchádzajúcich meraniach - 87,3 %.

 

Ak momentálne uvažujete nad zmenou vášho internetového poskytovateľa a v budúcnosti by ste sa radi hrali vaše obľúbené hry, vyberte si najrýchlejší internet od UPC.

O tom, aké ďalšie kritériá by mal spĺňať internet pre gamera, sa môžete dočítať viac aj v našom článku Aký internet je najlepší na hranie online hier?