Ako ochránite vaše deti počas surfovania na internete? Najprv si musíte byť vedomí toho, aké riziká na internete najčastejšie číhajú.

Práve deti a tínedžeri sú na internete oveľa častejšie vystavení kyberšikane, hrozí, že omylom stiahnu malware, ktorý ohrozí osobné údajov ich rodičov, alebo že sa stanú obeťami internetového podvodu. Ochrana detí na internete je aj vecou vašej vlastnej informovanosti.

Práve vy, ako rodičia, si musíte byť vedomí toho, akým rizikám sú vaše deti na internete vystavené. A zároveň ich musíte pred nimi vhodne varovať. Toto sú najväčšie riziká, s ktorými sa vaše deti na internete môžu stretnúť.

 

 

1. Kyberšikana

Nedávna štúdia priniesla znepokojujúce výsledky. Až 60 % tínedžerov v nej priznalo, že sa na sociálnych sieťach stretlo s istou formou kyberšikany. Viac ako polovica mladých tínedžerov sa navyše stala priamo obeťou kyberšikany. Práve sociálne siete sa stali živnou pôdou rôznych verbálnych útokov. Sociálne siete sú však zároveň priestor, kde trávia tínedžeri najviac času. Deti a tínedžeri tu často môžu čeliť výsmechu, posmeškom, útokom či urážkam. Ako tomu čeliť?

 

 

 

To najlepšie, čo môžete urobiť, je rozprávať sa s vašimi deťmi o tom, čo sa v ich životoch deje (online aj offline) a poradiť im, ako sa vysporiadať s možným šikanovaním. Rôzne bezpečnostné softvéry, ako aj ESET Family Security Pack, ponúkajú možnosť rodičovskej kontroly, kedy ako rodič viete monitorovať, čo vaše dieťa na internete robí a aké weby navštevuje. Nič však nenahradí plnohodnotnú konverzáciu s vašim tínedžerom.

 

 

Ako funguje rodičovská kontrola?

Bezpečnostný balíček ESET Family Security Pack obsahuje okrem iného aj tzv. „Parental Control“, teda rodičovskú kontrolu. Vďaka tomu viete nastaviť blokovanie nevhodných stránok a aplikácií, ako aj časový limit, ktorý môže vaše dieťa stráviť pred obrazovkou mobilu či počítača.

Prečítajte si o bezpečnostnom balíčku ESET Family Security Pack viac.

 

 

2. Postovanie citlivých informácií

Deti sú ešte príliš malé na to, aby rozumeli rôznym nebezpečenstvám, ktoré môžu vyplývať z toho, že na sociálne siete pridajú informáciu o tom, že sa celá vaša rodina chystá na dva týždne na dovolenku ďaleko od vašej nezabezpečenej domácnosti. Nerozumejú tomu, prečo nie je vhodné zdieľať citlivé osobné momenty, fotografie či ich osobné údaje.

To najlepšie, čo môžete v tomto prípade spraviť, je vysvetliť im, že nie všetko je vhodné v online priestore zdieľať. Pretože, čo sa raz dostane na internet, zostane tam už navždy.

 

 

3. Naletenie na podvody a phishingové útoky

Vaše deti asi nenaletia „nigérijskému princovi“, ktorý urgentne potrebuje milión dolárov, ale poľahky môžu naletieť webu, ktorý od nich potrebuje údaje kreditnej karty na to, aby si mohli „zadarmo“ zahrať lákavo vyzerajúcu online hru.

Rovnako je to aj s možnými phishingovými útokmi, ktoré majú práve deti a tínedžeri najväčší problém odhaliť. Phishingové e-maily často vyzerajú dôveryhodne a dieťa, ktoré sa s podobným podvodom ešte nestretlo, im môže ľahko naletieť. Tu môže znova pomôcť vhodne zvolený bezpečnostný softvér, ktoré ochráni vaše zariadenia aj osobné údaje.

 

 

4. Stiahnutie malwaru

Malware je počítačový softvér, ktorý sa stiahne do zariadenia bez toho, že by o tom jeho užívateľ vedel. Cieľom malwaru je najčastejšie ukradnúť osobné údaje užívateľa zariadenia. Malware najčastejšie stiahnete naozaj iba omylom a bez toho, že by ste si boli vedomí akejkoľvek chyby. Ak vie naletieť dospelý, u detí je toto riziko ešte niekoľkonásobne vyššie.

V tomto prípade je zrejme jedinou istotou, ako vaše zariadenie pred malwarom ochrániť, práve inštalácia bezpečnostného softvéru, ktorý počítače, mobily či tablety ochráni pred podobnými útokmi a softvérmi.

Nenechávajte nič na náhodu. S vašimi deťmi a tínedžermi komunikujte o internete otvorene, informujte ich o hrozbách, na ktoré si majú dávať pozor a pre istotu zabezpečte vaše zariadenia bezpečnostnými softvérmi. Jeden spoľahlivý nájdete aj v našej ponuke - ESET Family Security Pack.