Nemáte z webu, ktorý ste práve navštívili, dobrý pocit? Je hneď niekoľko znakov, ktoré vám napovedia, aby ste danú stránku radšej opustili.

Dnes je celkom bežné, že produkt, ktorý vás zaujme na jednom e-shope, sa snažíte nájsť lacnejší u iného predajcu. A tak brázdite internetom v snahe nájsť tú najvýhodnejšiu ponuku. Tá sa zrazu objaví na webe, ktorý ste nikdy predtým nenavštívili a od výhodného nákupu vás čosi odrádza. Ako zistiť, či je web naozaj dôveryhodný?

 

 

Všímajte si symboly 

Cieľom podvodných webových stránok je vylákať od užívateľov ich osobné údaje (e-mailové kontakty, platobné údaje), alebo nakaziť zariadenie malvérom. Účinnú ochranu pred malvérmi a phishingovými útokmi vedia poskytnúť aj rôzne bezpečnostné softvéry.

 

Zistite viac o bezpečnostnom riešení ESET Internet Security, ktorý okrem iného ochráni aj vaše online platby, heslá a dáta.

 

Adresa webovej stránky by sa vždy mala začínať s https:// - písmeno s na konci URL adresy znamená secure, čiže zabezpečenú webovú stránku. Písmeno s vlastne znamená, že stránka má bezpečnostný certifikát, ktorý už dnes používa väčšina webov a ktorý vám hneď napovie, že stránka je bezpečná.

Naľavo od URL adresy sa ešte môže zobraziť malý symbol zámku. Keď naň kliknete, viete si skontrolovať zabezpečenie webovej stránky. Ak adresa webovej stránky neobsahuje žiadny z týchto dvoch symbolov, odporúča sa jej obsah iba čítať. Nezadávajte na nej žiadne vaše osobné údaje.

 

 

Je na webe dostupný kontakt?

Je asi celkom pochopiteľné, že podvodníci nebudú chcieť, aby ste na nich mali kontaktné údaje. Preto, ak máte zo stránky zvláštny pocit, skontrolujte si, či sa na jej webe uvádzajú kontaktné údaje. Ak ste na nej našli len anonymný registračný formulár, radšej ju opustite.

Oplatí sa spozornieť najmä v prípade, že ide o e-shop a vy uvažujete nad kúpou niektorého z ich produktov. Každý e-shop by mal mať podľa zákona na svojom webe uvedené: obchodné meno a sídlo, e-mailovú adresu a telefónne číslo, IČ DPH (ak platí daň z pridanej hodnoty), označenie registra a číslo zápisu, názov a adresu orgánu dozoru alebo dohľadu (napr. SOI).

Ak ste tieto údaje nikde na webe nenašli, na takomto e-shope sa vysoko neodporúča čokoľvek nakupovať.

 

 

Pozor aj na priveľa blikajúcej reklamy a upozornení

Reklamné bannery sú samozrejmosťou u takmer každého webu. Zdá sa vám ale, že na tejto stránke ich je naozaj akosi priveľa? Navyše, že ide o bannery, ktoré nemajú s danou stránkou či vašimi aktivitami na internete nič spoločné?

A po zatvorení jedného vám vyskočia ďalšie tri? To tiež nie je dobré znamenie a na hodnovernosti to danému webu nepridáva. Na vyskakovacie okná sa odporúča neklikať a z webu radšej preventívne odísť.

 

 

Ak máte z webu zlý pocit, pátrajte po referenciách

Ak sa chystáte po prvý raz nakupovať z nového e-shopu, to najlepšie, čo môžete spraviť je overiť si jeho referencie. Pozrite sa, či má daný e-shop účet na sociálnych sieťach, aké komentáre tam od ľudí dostáva, googlite a pátrajte po recenziách od zákazníkov, ktorí už na ňom nakúpili. Aj tak si viete overiť, či ide o skutočný obchod alebo iba podvodný web.

 

Čo ak ste už podvodný web navštívili?

Hoci nikto sa nechce dobrovoľne vystaviť malvérovému útoku alebo ohroziť svoje osobné údaje, môže sa to stať aj tým skúsenejším. Preto, ak sa stane, že nechtiac navštívite podozrivý web, preskenujte vaše zariadenie bezpečnostným softvérom. Ten by mal odhaliť malvérovú infekciu a následne ju aj z vášho zariadenia odstrániť.

Bezpečnostných softvérov je na trhu hneď niekoľko. V našej ponuke by ste aktuálne našli bezpečnostné riešenia ESET. Aktivujte si ESET Family Security Pack aj s funkciou Parental Control, ktorú určite ocenia všetci rodičia. Viac o tom, ako ochrániť na internete deti a tínedžerov, si môžete prečítať aj v našom ďalšom článku o najväčších rizikách internetu.